gästrikland, hälsingland,hundspann,upplevelser vargspårning, rovdjur, lanthandelsmuseum, bussturer, gästrikland hälsingland livet på finnskogen, café, tygbod,vintersport gästrikland, hälsingland

 

Finnskogsupplevelser är ett litet företag som satsar på kvalitetsturism i småskalighet. Finnskogsupplevelser finns i Gävleborgs län. I Katrineberg, på gränsen mellan hälsingland och gästrikland - mitt i finnskogens vildmark. Hälsingland, just där Finnskogsupplevelser ligger är det högt över havet så det är således snösäkert, en bland hälsinglands vackraste och vildaste natur som passar för hundspann. Det är endast ca 20 mil från Stockholm så därför har vi ofta utländska gäster som kommer till oss. Finnskogsupplevelser är glad att låta dem få uppleva Gävleborgs finaste natur mitt emellan hälsingland och gästrikland. Här finns snö när det ofta är barmark bara några mil härifrån.

Området har många vilda djur såsom: björn, varg, lo, älg, utter och många fler. Faktiskt brukar det komma järv vandrande upp på Finnskogen om vintrarna också. Ofta ser vi spår efter varg på våra hundspannsturer. Eftersom Katrineberg ligger mitt i vargrevirets kärnområde och Leif är utbildad spårtolk så kan vi erbjuda en fin naturupplevelse med vargspårning på skidor. Vildmarkskänslan är påtaglig i vår vackra natur med många vackra sjöar och berg. Vi ville dela med oss av vildmarkskänslan och upplevelserna i finnskogen och därför tyckte vi att "Finnskogsupplevelser" var ett passande namn på vårt företag. Vi vill alltså förmedla/sälja UPPLEVELSER I FINNSKOGENS VILDMARK.

Vi började köra vår första hund, en lapphund, med pulka och skidor i mitten på sextiotalet och gick på början av åttiotalet över på att köra släde med ett större antal hundar som vi tävlade på SM och NM nivå. När tävlandet avtog ville vi inte sluta med hundspann helt så vi började köra turister istället, de senaste 20 åren har vi gjort det. Vi har nu hållit på i drygt 30 år med storspann och är således ganska rutinerade på området. Med vårt hundspann åker vi genom det natursköna landskapet. Ledarhundarna har vi försett med varsin vargpingla för att "tala om" för vargen att "nu kommer vi, håll er undan"! Ibland stannar vi och ylar tillsammans med hundarna och får svar av vargarna. Våra gäster brukar sitta i en storsläde som dras av 12 hundar, några kör ett "eget" spann med fyra hundar (kostar inget extra), det finns för närvarande 21 trevliga och dragvilliga hundar i våra hundgårdar. Vi kör turer där vi gräddar kôlbullar och kokar kaffe ute i det fria sittande på renskinn medan hundarna får lite vila och medhavd "matsäck". Vi övernattar i eldpallkojor, som finns kvar ute i skogarna efter skogsarbetarnas tid vid kolmilorna, eller i tält. Läs mer om turer och priser under "hundspann".